torstai 10. syyskuuta 2015

Lukulistalla: Kaunista koukkuamalla

Sain jo hyvän aikaa sitten Moreeni-kustantamolta arvosteltavaksi Dora Ohrensteinin kirjan Kaunista koukkuamalla. Uutta tyyliä perinteisellä tekniikalla. (Suomennos Sanna Oksanen, Moreeni 2015).

Päivätyö ja nukkemuotoilun opiskelu Jyväskylässä (ja harjoittelu kotona) ovat kaikki vieneet sen verran aikaa ja voimia, että kirja on joutunut odottamaan. 

Kirja on tuhti paketti: on vähän historiaa (ja lisälukemislista, pisteet siitä), koukkuamisen pääsilmukat sekä ohjeet muun muassa lisäämiseen, kaventamiseen ja langan ja värin vaihtamiseen. Perusohjeita seuraa yli 30 erilaista silmukkamallia ja 11 projektia. 

Ohjeet on sekä kirjallisina että kuvina (virkkausmallien tapaan), mikä on hyvä juttu.


Ensin kokeilin perussilmukoita, oikeita silmukoita ja pylväitä. Harjoittelu on selvästi tarpeen, jotta käsialan saisi kohdalleen. Luultavasti ei olisi pahitteeksi, jos tekisi usean mallitilkun eri silmukoilla. Kun ei ole vielä kunnon tuntumaa koukkuun ja käytettävään lankaan, on kireyden säätely hankalaa.


Tämä malli, jossa koukutaan vain oikeita silmukoita ja ristisilmukoita, on mukavan näköinen ja helppo tehdä. Reilun kolmenkymmenen silmukkamallin avulla saa kyllä aikaan tosi monenlaista tekstuuria.

To do -listalla on jo ainakin kaksi koukuttua neuletta:


Tähän iskin silmäni heti: rusettineulospinta näyttää hauskalta ja keveältä. Roikkuvan pitsiosion taidan kuitenkin jättää tekemättä.


Lorelei-pusero näyttää riittävän yksinkertaiselta taidoilleni. Esittelytekstin mukaan tulos on "ilmavaa neulosta, jollaista ei synny millään muulla virkkaustekniikalla". 

Yhdet kivat tossutkin kirjassa on. Ja rasat. Ja vähän muutakin. 

Erityisplussan annan vielä siitä, että vaatteisiin on riittävästi kokoja! Kun ei ole mikään neule- tai virkkausvirtuoosi, on iloinen, kun ei tarvitse pähkäillä kokomuutosten kanssa.

Kaiken kaikkiaan kirja vaikuttaa näinkin vähäisellä tutkimisella oivalta perusopukselta koukkuamisesta - sopii varsinkin niille, jotka tykkäävät kokeilla erilaisia tekniikoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti